Zamknij

Włocławskie ogórki na polskich i brytyjskich stołach. Jak wygląda ich produkcja?

13:13, 02.09.2015 N.CH
Skomentuj Hala produkcyjna ogórków konserwowych marki Dworski. Fot. Natalia Chylińska Hala produkcyjna ogórków konserwowych marki Dworski. Fot. Natalia Chylińska

Ponad 900 tys. słoików z ogórkami marki Dworski opuści w tym roku mury zakładu Polskie Przetwory i trafi do polskich i brytyjskich sklepów. Prześledziliśmy drogę, jaką muszą przejść te warzywa zanim trafią na stoły konsumentów.

Przerób ogórka w Polskich Przetworach przy ul. Wienieckiej rozpoczął się w połowie lipca. W szczycie sezonu przy taśmach produkcyjnych pracowało nawet 300 osób na trzech zmianach. Oprócz stałej załogi były to osoby zatrudnione tymczasowo.

Łącznie przerobiono ponad 500 ton ogórka. Ze względu na suszę w województwie kujawsko-pomorskim nie udało się kupić odpowiedniej ilość warzyw. Trzeba było je sprowadzać z innych rejonów.

- Ta susza jest bardzo widoczna. Udało nam się jednak uzyskać odpowiednią ilość surowca, więc wyprodukowaliśmy porównywalną liczbę słoików jak w poprzednim sezonie. Musieliśmy jednak bardziej starać się o organizację dostaw ogórków. Gdyby nie ta susza, to sezon mógłby jeszcze trwać, a tak część plantatorów sporo upraw potraciła – mówi Robert Sikorski, prezes Przetworów Polskich.

Jaką drogę muszą przejść ogórki marki Dworski, aby trafić na nasz stół?

Po tym jak warzywa przywożone są na teren zakładu od plantatorów są myte i trafiają na specjalnie przystosowaną taśmę produkcyjną. Pracownicy do wcześniej przygotowanych słoików z przyprawami wkładają taką ilość ogórków, by waga produktu była odpowiednia. Następnie skrzynki z napełnionymi słoikami są przewożone na inną halę. Tam do słoików wlewana jest zalewa. Po zakręceniu słoiki trafiają do pasteryzatora. Na koniec pozostaje jeszcze przyklejenie odpowiednich etykiet i wyłożenie na palety, by ułatwić ich przewiezienie do sklepów.

Nad całym procesem czuwają osoby, które na każdym etapie produkcji kontrolują jakość produktu. Sprawdzają czy w słoikach nie znalazł się zepsuty ogórek, czy słoik ma on odpowiednią wagę oraz cz został odpowiednio zakręcony.

Niedawno w fabryce rozpoczął się także sezon pomidorowy. Już trwa produkcja przecierów. Wkrótce ruszy produkcja Ketchupu Dworskiego.

(N.CH)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(14)

British airwaysBritish airways

4 5

emigranci Polscy mają przerąbane , brak polskiego jedzenia na obczyzn ie może dobić - wiem coś o tym :( 12:49, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

LekkoZłośliwyLekkoZłośliwy

13 6

Oto kolejna "zrujnowana" przez PO fabryka... 13:15, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

maroonedmarooned

8 9

Raz na zdjęciu wjeżdzają czerwone słoiki, a wychodzą białe i są układane na palecie - Magia. Gdzie rękawiczki u pracowników wkładających ogórki do słoików!!!!!! 13:31, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

incognitoincognito

6 9

obóz pracy nic dodać nic ująć :/ 14:17, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

wikawika

8 4

Marooned
Brak rękawiczek to jeszcze nie najgorsza rzecz przy produkcji ogórków. 14:22, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

tulipantulipan

8 1

Zakisiłbym ogóra, a tu tylko ta robota ciągle i robota...:( 15:19, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

spawlo99spawlo99

8 0

Jest praca źle, niema pracy teź źle 19:23, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

selerseler

3 6

ogórek ogórkiem, a co z pomidorami ? skąd importujecie pulpę na przetwory pomidorowe ? bo jak do tej pory to transporty dostaw pomidorów jeszcze nie jechały ul.Wieniecką. 21:11, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KiErOwCaKiErOwCa

7 2

Seler to wyjdź czasem, a nie tylko z okna patrzysz 21:23, 02.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

xaxierxaxier

5 0

dobrze że produkują i chwłała im za to. 00:52, 04.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

riririri

0 3

powinna byc kara za brak rekawiczek 14:18, 05.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

holandholand

2 0

w holandi za tę samą prace pracownik by zarobił 1600 euro mies i robił 2 - 3 razy mniej i wolniej !!!!!! 19:38, 06.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MaroonedMarooned

3 0

Pracowałem tam kilka sezonów na studiach. Znam wszystko od podszewki. Mimo wszystko wolę nasze produkty od Łowicza. Chodzi o to, że jak się robi artykuł reklamowy, to takich rzeczy powinni dopilnować ci od marketingu. 12:31, 07.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

krychakrycha

0 1

Pomidory niedługo będą z Hiszpanii, zebrane po dniu pomidora gdzie się rzucają nimi a potem zbiorą to i będzie na keczup... A kto to sprawdzi tak jak bylo z ta solą.. 22:19, 07.09.2015

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%